Asociatia Brasoveana de Schi

In aceasta dimineata am decis sa va recomand o carte, peste care am dat din intamplare si care m-a impresionat. Publicata initial in 1930, reeditata in 2015, caracterizata de autor ca o „brosura festiva”, in ea sunt povestiti primii 25 de ani de activitate ai Asociatiei Brasovene de Schi (Der Kronstadter Skiverein- KSV), infiintata in 1905 de un grup de 54 de sasi din Brasov si Rasnov.

KSV

Pentru pasionatii de sporturi de iarna, dar si pentru publicul larg, este un izvor istoric care nu trebuie ratat. Sunt povestite (intr-o maniera romantica, la persoana I) primele acensiuni in Postavaru, Bucegi si Piatra Craiului. Primele excursii organizate de asociatie, respectiv primele concursuri de schi din Romania. Pe langa atmosfera descrisa in detaliu, cititorul primeste foarte multe date istorice legate de muntii din Tara Barsei, primele ture de schi, cand si cum au fost cucerite varfurile sau inaugurarea cabanelor Malaiesti, Julius Romer- Postavaru (1907) sau Ruia (1924).

1

A fost foarte impresionant pentru mine sa aflu (cu atatea detalii) ca stramosii nostri aveau o mare iubire pentru natura si aveau indeletniciri turistico-montane in acei ani, 1857-1883-1907-etc.  Multi dintre ei scriu ca isi doreau sa fuga de agitatia din oras, sa se bucure de natura virgina, sentimente pe care noi le traim si astazi, chiar daca interventia omului in padurile si muntii din zona este mult mult mai vizibila.

Cartea se gaseste la Biblioteca Judeteana Brasov si costa 10 lei, o suma mult prea mica, pentru „valoarea” ei :), merita fiecare leu, macar pentru colectia de poze, daca nu pentru text.

«Prin publicarea cartii despre prima asociatie de schi de pe teritoriul Romaniei, redactia Revistei ASTRA doreste sa ii onoreze pe «maestrii care au cucerit prima poteca», pe cutezatorii care acum un secol au integrat Brasovul in civilizatia europeana a muntelui» spune Nicolae Pepene, DirectorulMuzeului Judetean de Istorie Brasov si editorul volumului «Asociatia Brasoveană de Schi 1905 – 1930».

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *