Via Transilvanica- De la Dunare pana-n codrul lui Stefan cel Mare

„A powerful, blazingly honest memoir: the story of an eleven-hundred-mile solo hike that broke down a young woman reeling from catastrophe—and built her back up again.
Strayed faces down rattlesnakes and black bears, intense heat and record snowfalls, and both the beauty and loneliness of the trail. Told with great suspense and style, sparkling with warmth and humor, Wild vividly captures the terrors and pleasures of one young woman forging ahead against all odds on a journey that maddened, strengthened, and ultimately healed her.” Asa suna rezumatul cartii „Wild„, scrise de Cheryl Strayed, in care autoarea povesteste aventurile din periplul (pelerinajul) pe care l-a facut pe drumul Pacific Crest Trail, o „poteca” turistica din Vestul Americii.

Poate mai cunoscut pentru  este El Camino,  sau Drumul lui Iacob, cu ai sai 769 de km, pe varianta cea mai folosita.  Pe langa diverse „sensuri” religioase sau mistice, ideea unui astfel de drum este aceea de regasire, aventura,  dar si de simpla calatorie in natura, prin care omul isi da un restart spiritual, istoric si cultural.

(c) viatransilvanica.ro

(c) viatransilvanica.ro

Daca pana acum trebuia sa pui banii la saltea pentru a deplasare in afara tarii, incepand de anul asta, o sa poti face o astfel de calatorie pe Via Transilvanica, proiect demarat de Asociatia Tasuleasa Social.  Citand initiatorii proiectului:  „Via Transilvanica este un drum curajos fiindca ne face sa redescoperim repere si sa vorbim despre cine suntem noi cu adevarat, de la firul de iarba de la malul Dunarii pana la crestele muntilor.  

Via Transilvanica este identitate. Pentru ca ne ofera sansa sa ne cunoastem mai bine istoria si astfel sa ne intelegem mai bine pe noi – ca natie.” 

Traseul va avea 950 de km, de la Drobeta-Turnu Severin pana la Putna, acesta se poate parcurge în mai multe saptamani in totalitate sau partial in cateva zile, dupa puterea si dorinta calatorului. Infrastructura Via Transilvanica va furniza date despre posibilitati de cazare si masa, dar si informatii istorice si culturale ale diferitelor zone geografice. Drumul urmeaza sa fie marcat cu elemente de identificare specifice, din materiale durabile, care sa permita buna orientare a calatorului pe parcurs. Fiind vorba de amenajarea unui drum extins, aceasta se va face în mai multe etape, o prima portiune fiind prevazuta pentru 2018 – primii 100 km: pe raza judetului Bistrita-Nasaud.

O parte din bornele kilometrice au fost deja inscriptionate (c) viatransilvanica.ro

O parte din bornele kilometrice au fost deja inscriptionate (c) viatransilvanica.ro

 Aceasta bucata de 100 de Km va fi realizata anul acesta, cu sprijinul Raiffeisen Bank, pentru celelalte sectiuni de drum existand posibilitatea de a dona, pentru a asigura fondurile necesare. Lucrarile sunt in toi, deja au fost montate primele doua borne.
Dupa experienta de la TBT- Transilvania Bike Trails Race, pot sa fiu 100% de acord cu oamenii de la Tasu, o astfel de „poteca”, daca e facuta cu cap, poate exploata la maxim potentialul turistic, economic si uman al regiunii prin care trece. Ca sa va convingeti, va dau intalnire sambata, la Saschiz, unde voi participa la editia din acest an a concursului. Va fi plin de lume, care, culmea, revine si in alte perioade ale anului, deoarece locurile alea iti raman in cap, si, deseori, si in inima.
Asa ca:
Sa ne vedem cu bine pe prima sectiune a traseului si pe toti cei 950 de km, atunci cand vor fi gata, cu ajutorul nostru!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *