Aia mici sufera mereu?

De obicei, nu ma aprind la tot felu’ de frustrari nationaliste/reactii mioritice, de genul: „ne-au furat pentru ca suntem romani si nu contam”, „intotdeauna noi suntem tapi ispasitori, desi nu e vina noastra”, „daca era american, nu se intampla asa”, etc., intalnite mai ales intr-un context legat de sport. Diverse sanctiuni sau penalizari, care de obicei nu sunt vina noastra, ci a Divinitatii, a celorlalti sau a ce stiu cui…. „asa a fost sa fie„.

Si desi povestea urmatoare poate fi inclusa in cele descrise mai sus, detaliile sunt mai fine. Timisoara Saracens, multipla campioana nationala la Rugby si singura reprezentanta a Romaniei in European Challenge Cup (un fel de Cupa UEFA de la fotbal), a fost sanctionata dur de catre forul european, pentru ca meciul programat weekendul trecut, pe teren propriu, cu Stade Francais Paris, nu s-a putut disputa, din cauza terenului care nu a fost conform/practicabil. Sunt trei aspecte pe care vreau sa le ating, prin postarea de fata.

Asa arata terenul, nu e cu zapada, totusi, posibil sa fie gheata. (c) pressalert.ro

Asa arata terenul, nu e cu zapada, totusi, posibil sa fi fost gheata. (c) pressalert.ro

 1. Anularea meciului este corecta in litera legii, lucru recunoscut chiar de club. Meciul nu s-a disputat, conform regulamentului, la solicitarea oaspetilor fiind analizate conditiile, iar cei care erau indreptatiti sa decida, au hotarat anularea. Indiferent de eforturile organizatorilor, care au apelat la detinuti, voluntari, au adus un generator, au cheltuit vreo’ 10 mii de euro… daca cei care erau in masura asa au decis, trebuie respectata hotararea lor, ceea ce clubul a si facut. Chiar daca in acelasi weekend s-au disputat meciuri in conditii mai grele, cum a fost unul pe care l-am vazut personal, Oyonnax-Beziers, care s-a desfasurat intr-o zapada de 10cm si pe un mic viscol, sau cum am vazut mentionat un exemplu in care Connacht (Irlanda) a jucat in 2015 cu Enisei Krasnoyarsk, in Rusia, la -18 grade- vezi poza de mai jos, in care se vede starea terenului, chiar daca temperatura pare usor exagerata.
  Youtube Caption

  Youtube Caption

  Astfel, regulamentul nu a fost respectat, clubul organizator nu a asigurat desfasurarea meciului indiferent de conditii si a fost sanctionat, in mod corect.

 2. In spiritul legii, anularea din nou, pare indreptatita si cel mai probabil este. Totusi, duritatea sanctiunii, meci pierdut cu 28-0 (3-0 de la fotbal) si amenda de 26000 de lire sterline, este putin cam mare, dupa parerea mea si a altora. Luand in calcul eforturile organizatorilor, faptul ca ei au solicitat de la inceput mutarea jocului in luna decembrie, mutare refuzata de francezi (nota: in fiecare an pana acum, meciurile reprezentatei Romaniei s-au disputat primele trei acasa (in general in noiembrie-inceput de decembrie), ultimele trei in deplasare, tocmai pentru a evita situatii de genul asta), dar si conditiile meteo la limita discutabila – vezi comparatia intre poze, sanctiunile sunt putin cam exagerate. Nu mai zic ca suma ~30j de mii de euro, este foarte mare, raportata la bugetul echipei. Sa ne gandim doar ce s-ar putea face cu 30000 de euro la una din echipele de juniori ale Timisoarei… Din nou, clubul si-a asumat si a declarat ca va respecta decizia forului european.
 3. Ei bine, valorile rugby-ului, valori impartasite de fanii acestui sport, au iesit la iveala. Corectitudinea, fair-play-ul, respectul pentru adversar si pentru competitia in sine au determinat o reactie „virala” pe net.
  Caption de pe Facebook

  Caption de pe Facebook- pagina Espn Scrum

  Si nu a ramas doar la stadiul de „revolta” pasnica, ci unii chiar au „pus mana” sa faca ceva. Pe gofundme.com, un site de crowdfunding, s-a pus la cale o campanie prin care se doreste colectarea sumei de 20000 de lire, pentru a se plati o parte din amenda.  Un gest minunat, IMHO, care dovedeste ca sanctiunea a fost dura si ca, desi corecta (conform regulamentului), poate nu este neaparat in spiritul valorilor rugby-ului.

Ce este mai interesant/important este ca aceasta campanie nu a fost lansata de un suporter roman, sau de un oficial al clubului, ci de un fan englez. Pana acum s-au strans aproape 1000 de lire, intr-o singura zi, si indraznesc sa cred ca targetul va fi atins pana la finalul campaniei. Puteti contribui si voi, macar cu o suma mica, din principiu 🙂 . Concluzia finala este ca, nu, cei mici nu sufera mereu, sau daca o fac, nu sunt singuri in suferinta lor, ceea ce mai tot timpul, conteaza foarte mult si poate face diferenta pentru cel ce sufera.

Daca ti-a placut si tie campania lansata si ai vrea sa ajunga mai departe, share this post 😉 .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *