Alegeri la FRC

Pe 10 februarie are loc Adunarea Generala de Alegeri- Federatia Romana de Ciclism, in urma careia se va alege conducerea pentru urmatorul mandat de 4 ani. Toti candidatii sunt enumerati aici, unde sunt prezentate si CV-urile si scrisorile de intentie.  Vreau sa clarific din start  ca nu-i cunosc personal pe cei trei, n-am treaba cu ei, scriu acest articol din postura de sportiv amator, participant in ultimii 3 ani la competitii din calendarul federatiei.

Ma opresc la functia de presedinte, unde avem 3 candidati:

Candidați pentru funcția de Presedinte FRC

  1. Viorel Florin Grosu – CV, scrisoare intentie, strategie 2017-2020
  2. Eduard Carol Novak – CV, scrisoare intentie, proiect FRC 2017-2021
  3.  Nicolae Plugaru – CV, scrisoare intentie

Cel mai probabil, lupta se va da intre actualul presedinte, Eduard Novak si Viorel Grosu, antrenor cunoscut, tatal lui Edi Grosu, cel mai cunoscut roman profesionist (de la echipa Pro Continentala Nippo Vini Fantini). Candidatura lui Nicolae Plugaru, presedintele din perioada anterioara, nu cred ca poate fi luata in serios, din doua motive: nu a prezentat niciun program sau strategie (m-am uitat si pe contul sau de FB, nu doar pe pagina federatiei) si in plus, reputatia pe care o are il descalifica, in contextul in care a lasat probleme foarte grave dupa mandatul sau, plus un scandal de cativa ani, plus niste probleme juridice, cu fonduri deturnate & co.  Ramane de vazut, poate o sa avem un nou caz de genul Trump & Dragnea, sper totusi ca nu.

(c)http://eduardnovak.ro/

Merita mentionat ca d-nul Grosu a lucrat impreuna cu  Novak, a fost chiar vicepresedinte- daca nu ma insel, insa relatia lor s-a racit in 2016, cand Edi nu a fost selectionat pentru participarea la Jocurile Olimpice. O decizie rationala si corecta, imho, dar care nu a fost neaparat transparenta si explicata corect si complet, din timp, ceea ce a generat nemultumirea sportivului si apropiatilor sai, ducand la aceasta ruptura.

Viorel Grosu, impreuna cu lotul national (c) FB page BikeXpert Racing

Viorel Grosu, impreuna cu lotul national (c) FB page BikeXpert Racing

Cam asta e contextul, haideti sa vedem cum arata cele doua proiecte, analizate comparativ, pe puncte.

  1. Echipa de conducere

Domnul Novak si-a desemnat echipa, din care-i amintesc pe Catalin Spranceana (Vicepresedinte)– patronul BikeXpert si al BikeXpert Racing Team, cu experienta bogata in industrie, in conducerea unei echipe cu rideri Pro si multi amatori, dar si in organizarea de competitii, Frunzeanu Marian (Membru) – sportiv si antrenor foarte cunoscut, care va avea atributii in zona de copii si juniori, Tudor Geangala (Membru)- membru in ADMR, organizatorul Cupei Nationale de Downhill si Enduro, cupa care a fost un mega succes pentru primul an, zona de care se va ocupa in continuare, plus niste atributii in IT, domeniul in care e specializat,  Traian Goga (Secretar General)– actualul secretar general, care, dupa parerea mea, a adus o nota de prospetime si deschidere in relatia cu sportivii si publicul, chiar daca nu a avut cele mai rapide reactii, impactul activitatii sale este pozitiv si Razvan Juganarul (Antrenor Federal)– care se va ocupa de loturile nationale.

Din pacate, domnul Grosu nu detaliaza echipa sa in strategia pe care o propune.

Scorul pana aici este 1-0, in mod evident. Un plus pentru cooptarea lui Catalin Spranceana si a lui Tudor Geangala, un exemplu clar de „power to the people„, adica de a da cuvantul celor care au demostrat ca au idei bune si ca le pot pune in practica.

2. Finantare

Se pare ca federatia a avut conturile blocate pana de curand, insa situatia se va normaliza. Strategia celor doi candidati este urmatoarea:

Novak: FRC va aplica pentru finantarea de la Ministerul Tineretului si Sportului, reusind achitarea sumei de 80000 de EURO reprezentand datorii catre ANAF. De asemenea, va aplica la fondurile COSR prin depunerea unui proiect Olimpic Tokyo 2020 pentru a putea susține sportivii din loturile olimpice.

FRC va demara un amplu proces de atragere de fonduri din sponsorizari, donatii si vinderea articolelor sportive pentru ciclistii amatori si fani. Tinta FRC este de a cumula un venit total din sponsorizari, venituri proprii (taxe&licente), venituri de la COSR si MTS de minimum 150.000 EURO/an începând cu 2018.

FRC se va implica în promovarea si atragerea sportivilor si licentierea sportivilor amatori. Dorim ca în patru ani sa eliberam un numar de 300-400 licente de copii, 250-300 de cadeti si juniori, 300 licente U23 si ELITE la toate categoriile si 500-750 licente de amatori.

Grosu:   Plata/esalonarea datoriilor catre ANAF; Obtinerea finantarii activitatii FRC de catre MTS si COSR pentru probele olimpice (sosea/pista/XCO/BMX); Dezvoltarea unui model bine finanțat pentru a subscrie costurile dezvoltarii sportului de ciclism si asigurand succesul competitiv international; Parteneriate pe domeniile sportiv si non-competitional cu institutii ale statului, autoritati locale, corporate, ONG-uri, cluburi continentale si pro-continentale, cu scopul de a atrage finantari pentru cluburi si federatie.

Constituirea unui buget care sa poata sa sustina activitatea federatiei, a cluburilor member si a competitiilor planificate. Bugetul se va axa, pe langa finantarea din partea MTS si a COSR, pe fonduri atrase prin programele gandite si infiintate in annul in curs si cel anterior, care pe langa popularizarea acestui sport trebuie sa aduca si fonduri. Vom pune accent si pe dezvoltarea de parteneriate cu cluburile de afara, unul din obiective fiind si sponsorizarile necesare functionarii ciclismului romanesc.

Aici e cam egalitate, amandoi mentioneaza cumva aceleasi surse: MTS, COSR, sponsorizari si diverse parteneriate. Un plus pentru Novak, pentru ca isi seteaza niste obiective concrete, de atins, chiar daca nu spune exact cum va face asta. Grosu pe de alta parte, enunta prea general ce-si propune, fara a da detalii si fara a seta niciun obiectiv concret. Amandoi mentioneaza zona de licente, pentru care FRC incaseaza bani si care au potential de crestere urias, daca ne uitam doar la evolutia din cei doi ani, de cand au inceput sa le emita.

3. Sportivi Profesionisti

Novak: Calificarea a minimum un sportiv si a unei sportive la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020 la proba de sosea. Calificarea a minimum un sportiv la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020 la disciplina de mountain bike. Calificarea a minimum trei sportivi si a unei sportive la Jocurile Paralimpice de la Tokyo 2020 si obtinerea cel putin a unei medalii.Continuarea dezvoltarii ciclismului pentru copii si cresterea numarului de legitimati la 400 pentru aceasta categorie. Pe langa aceste obiective, isi mai propune si participarea loturilor nationale la competitiile internationale, selectia, pregatirea si sustinerea sportivilor cu materiale si cu indemnizatii financiare.

Grosu: Dezvoltarea, promovarea si sustinerea inaltei performante; Calificarea sportivilor romani la Olimpiada, participarea echipelor nationale la Campionate europene si Campionate mondiale; Cresterea performantelor echipelor nationale; sprijinirea cluburilor existente si dezvoltarea unor Centre de Excelenta pentru disciplinele acestui sport. Excelenta este noua tendinta generala in dezvoltare.Toata activitatea noastra din anii anteriori trebuie sa fie incununata pe o reprezentare cu cinste a ciclismului romanesc la aceasta olimpiada.

Obiectivele noastre pentru olimpiada: Elite masculine un loc in primi 30;Elite feminine un loc in primi 50; Elite masculine MTB un loc in primi 50; Paracycling o medalie.

Aici, fiecare si-a enuntat obiectivele destul de clar. Mai putin clar este insa modul in care vor incuraja concret cresterea numarului de ciclisti legitimati elite, care sunt costurile pe care le estimeaza si de unde vor avea banii necesari.

4. Sportivi amatori

Novak: Continuarea proiectului de licentiere a ciclistilor amatori si atingerea unui numar de 800 de sportivi licentiati FRC. Includerea asigurarii in caz de accident in pretul licentei.

Grosu: Amatorii sunt baza piramidei in ciclismul romanesc. Vom continua strategia de atragere a acestora in cadrul FRC prin licentierea lor si crearea unei Comisii de Amatori in vederea sprijinirii activitatii internationale a celor mai buni ( World Master Games & World Master Championships). O Federatie cu mai multi sportivi legitimati are mai multa putere de negociere cu Sponsorii, Companiile de Asigurare si chiar in raportul de finantare desfasurat cu MTS.

Spre norocul nostru, miscarea de amatori este cea care duce inainte fenomenul ciclist, zeci de competitii, unele cu mii de participanti, au loc pe parcursul anului. Treaba presedintelui si a federatiei ar fi sa „racoleze” un numar cat mai mare din acestia, sa-i legitimeze si sa-i implice in activitatea federatiei si a ciclismului romanesc, in general.

In afara de cele mentionate pana acum, cei doi mai includ in programul lor zona de copii si juniori, stabilizarea si cresterea calendarului competitional intern, atentie catre zona de antrenori, arbitri si team manageri, plus promovarea federatiei si a activitatii acesteia.

Concluzie.

In primul rand, este foarte bine ca avem doi candidati, fiecare cu ideea sa despre ce ar trebui sa faca. Cel mai bun scenariu din punctul meu de vedere ar fi ca cel care va castiga mandatul de presedinte sa-l ia ca vice si pe celalalt, sa lucreze impreuna spre scopul comun pe care cred ca-l au: dezvoltarea ciclismului romanesc, cu toate ramurile sale.   Cu toate acestea, probabil ca nu vor putea trece peste orgolii si peste diferentele care au provocat „dezbinarea”. Sper sa fie niste alegeri corecte, fara incidente si cat mai transparente, adica sa castige cel mai bun.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *