„Barosanii” Cupei Mondiale- o prezentare detaliata

In primul rand, scuze pentru titlu, desi il vad totusi (semi) potrivit 😀 . Si scuze si pentru lungimea postarii, desi oricum n-am acoperit tot ce era de zis :).

Apoi, de fel sunt mai analitic, apreciez niste date concrete, trebuie sa stiu foarte bine „facts&figures” din domeniile mele de interes. De aceea, simt un oarecare gol cand vine vorba de informatiile disponibile in limba romana despre sportul pe care-l practic, mountain bike-ul. Sunt site-uri dedicate, care prezinta diverse stiri sau articole pe subiect, dar n-am vazut pana acum o privire in amanunt pe cea mai importanta competitie la nivel mondial (o paranteza aici: desi Campionatele Mondiale reprezinta teoretic (chiar si practic) cel mai inalt nivel, Cupa Mondiala este cea care are cea mai mare audienta, se intinde pe durata intregului an, rasplateste atat viteza cat si constanta, nu premiaza neaparat un „one-day wonder„. De aceea cred ca  e cea mai importanta).

Asa ca, profitand de domeniul meu pe care ma pot desfasura, iata ca incerc o detaliere a universului Cupei Mondiale, fara a considera cele exprimate aici ca venind de la un specialist, ci mai degraba de la un pasionat de subiect.

Organizator si organizatorice. 

Cupa Mondiala de Mountain Bike Cross-Country (XCO) este o competitie anuala organizata de catre Uniunea Ciclista Internationala (UCI), care consta in mai multe etape „imprastiate” pe glob. Este cel mai inalt nivel al sportului,  cu cele mai prestigioase, disputate si dificile curse din aceasta ramura a mtb-ului, cea olimpica (vezi aici o scurta descriere a ramurilor). Descrierea oficiala este: „CROSS-COUNTRY OLYMPIC (XCO) Cross-country Olympic format races are held over undulating circuits (with technical descents, forest roads, rocky paths and obstacles) of 4 to 6 km, which riders must complete several times. The Elite racing times, for men and women, vary from 1h 30 minutes to 1h 45 minutes. An attractive course design that shows the discipline well on television and also spectator friendly is a necessity!” (1)

BH SR Suntour KMC (c) velomotion.de

BH SR Suntour KMC (c) velomotion.de

Competitia si-a desfasurat prima editie in 1991 (desi anumite surse dau ca an de infiintare anul 1989), fiind disputata in fiecare an de atunci. In 2016, a avut 6 etape, pe trei continente: Australia, America de Nord si Europa. Se concureaza pe categoriile principale: Juniori (practic, U19, sportivi de 17 sau 18 ani),  U23 (sportivi sub 23 de ani) si Elite (seniori), masculin si feminin, separat. Toti sportivii, indiferent de categorie, concureaza pe acelasi traseu, difera doar numarul de tururi. De notat ca anumite etape sunt comune, contin atat concursurile de XCO, cat si cele de downhill.

Pe langa Cupa Mondiala, in calendarul UCI exista mai multe tipuri de curse, doar vreo 13 clasificari 😀 😀 (iata o tema pentru un post viitor), cele relevante pentru postarea de fata fiind: UCI HC (hors categorie), C1, C2 si C3, la fiecare acordandu-se pentru primii clasati un numar de puncte. Bineinteles, cele de categorie superioara (HC si C1) dau mai multe puncte decat cele mai mici, de aceea atrag si cei mai multi si mai valorosi sportivi.

Cupa Mondiala- Calendar 2016 (c) uci.com

Cupa Mondiala- Calendar 2016 (c) uci.com

Actorii.

Regulamentul UCI stipuleaza cine poate participa la etapele de Cupa Mondiala: sportivii legitimati de catre federatiile nationale, detinatori ai unei licente UCI. Practic, sunt doua conditii: prima este licenta emisa de federatie, apoi, exista un criteriu de calificare- obtinerea a unui cuantum minim de 20 de puncte  UCI inainte de etapa, in alte concursuri din calendarul international.

Scott Odlo MTB Team (c) scott-odlo.com

Scott Odlo MTB Team (c) scott-odlo.com

Apoi, pe langa legitimarea la federatie, sportivii sunt legitimati- de obicei- la un club sportiv sau echipa de ciclism. Si aici avem o clasificare, in functie de mai multe criterii:

  • Echipe sau cluburi afiliate la federatia nationala. Sunt de obicei echipe „domestice”. Sau ca sa facem o paralela cu fotbalul, echipe care joaca-n Liga 1.
  • UCI MTB Team: echipe afiliate la federatia nationala dar care sunt inregistrate direct la UCI, care trebuie sa respecte anumite conditii: numar prestabilit de ciclisti legitimati, participare obligatorie la anumite evenimente, obligativitatea contractelor cu ciclistii (adica doar sportivi profesionisti), etc. Echivalentul din fotbal ar fi echipele care joaca in Cupa Uefa. In 2016 au fost 129 de echipe, din 30 de tari. Momentan, Romania nu este printre ele.
  • UCI Elite MTB Team: Din cele de mai sus, primele 15 cu cele mai bune rezultate primesc statutul de Elite MTB Team. Au garantat locul la etapele de Cupa Mondiala si sunt obligate sa participe la fiecare etapa cu cel putin un ciclist. Au de platit taxe mai mari, dar si beneficii comerciale si alte avantaje. In general aici avem echipele foarte mari, de obicei cele „de uzina”. Gen Real Madrid, Barcelona, Bayern, etc :).

In sezonul 2016, acestea au fost echipele de tip UCI Elite MTB:

UCI Elite Teams 2016

UCI Elite Teams 2016

Titlul postarii de fapt reprezinta ideea de la care am pornit, aceea de a arata care au fost actorii principali din sezonul 2016 (an olimpic, in care am avut si Jocurile de la Rio). La baieti Nino Schurter, Julien Absalon, Maxime Marotte si altii, iar la fete Annika Langvad, Jenny Rissveds, Catherine Pendrel, Jolanda Neff si Gunn-Rita Dahle. 

Imi propun sa postez separat despre rezultatele din acest sezon, asa ca nu insist pe ce-au facut fiecare din cei enumerati mai sus, totusi, ce ar mai fi de adaugat  este ca si anul acesta am avut cateva participari in etapele de Cupa Mondiala a unor sportivi romani. Echipierii Scott- Geiger Team, Dinamo-BikeXpert, Vlad Sabau sau Vlad Dascalu au tinut „steagul” sus in sezonul 2016, cu rezultate conforme cu realitatea din „terenul” carpato-danubiano-pontic :), despre care vom discuta separat.

Am avut ocazia sa particip (concurent- ca amator si spectator) la concursuri din calendarul UCI, organizate la noi si am vazut intr-adevar cat de spectaculoase pot fi, cu siguranta insa, cele de Cupa Mondiala nu se compara, pana si de la „televizor” se observa asta. Sunt intr-adevar la cel mai inalt nivel, din toate punctele de vedere. Mi-ar face deosebita placere sa ajung sa vad live o etapa, iar de concurat, nu mai zic 🙂 .

Cam asta a fost pe scurt, puteti sa-mi ziceti cum vi s-a parut, daca am atins tot ce era important, daca a fost interesant sau nu, in sectiunea de comentarii de mai jos.

Urmeaza un post cu rezultatele de la XCO, o privire in zona de maraton dar si o detaliere similara, pentru ce se-ntampla in tara noastra, intr-un lant de postari de acest tip.

Pana atunci, like, share & subscribe!

Note de subsol si surse suplimentare de informare:

(1) UCI MTB WorldCup Media Guide, p5. – Ghidul media al Cupei Mondiale 2016, cu datele cele mai relevante.

www.uci.ch – site-ul UCI, unde sunt toate toate informatiile.

http://mtbcrosscountry.com – un portal al curselor de MTB Cross-Country, cu rezultate, calendar, statistici & co

http://www.pinkbike.com – desi este orientat mai spre latura gravity, are si articole detaliate despre etapele de Cupa Mondiala.

Cupa Mondiala de XCO pe Wikipedia – liste complete cu toti castigatorii din toate sezoanele

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *