Big Build 2018 la final

S-a uscat glodul de pe santier si tencuiala decorativa de pe cele 8 case la care-am pus umarul, alaturi de cei 240 de voluntari, in cadrul Big Build 2019, la Cumpana- Constanta, asa ca a venit momentul sa va povestesc cum a fost.

Acum vreo luna am vazut anuntul despre Big Build, eveniment cu care eram familiarizat, Habitat for Humanity fiind pe „watchlist-ul” meu din zona de ONG. Incurajat de faptul ca urma sa participe si Adi, coordonatorul de voluntari de la primul Big Build la care-am participat, in 2008 la Cluj, mi-a venit ideea sa strangem randurile si sa refacem echipa pe de peste ani, echipa cu care am lucrat  cu maxima bucurie in repetate randuri, la Cluj, la Vilcele sau Cristian. In paranteza, nu pierd ocazia sa zic: „uite, aici am lucrat, la casele astea!!” cand trec pe langa ele, spre #rollingeyes-ul familiei 😀 .

Mi se pare foarte bun sistemul de inscriere, pe platforma de crowdfunding http://www.habitat.ro/bigbuild, fiecare participant fiind indrumat sa adune 550 din donatii de la prieteni si cunoscuti. Facut profilul, dat drumul la donatii si „am imprastiat vestea” si iata-ne un card (ca la pasari 😛 , nu ca la banca- in paranteza, ar trebui sa pun si eu diacritice pe acest blog) de 13 insi in  Grupul lui Adi, care plecam de la Craiova si Brasov spre locul faptei. Ne-am simtit ca intr-un TB, asa ca ne-am si pus pe un gratar in curtea cazarii care s-a si intins pana spre ora 1, ignorand sfaturile organizatorilor. Inca o paranteza, sa traiasca patronu’ de la pensiune, care ne-a si adus un platou de sarmale de la nunta care avea loc in sala complexului, care ne-a alimentat pana s-a facut focul 😀 .

Cu toate acestea, la un 7:30 eram gata de plecare, pe o ploaie de-ti venea sa pui tuica la fiert, pe plita incinsa a teracotei. Nu ne-a lasat deloc in prima zi, de aceea aratam ca niste purcei si aveam pe papuci doua kile de glod lipicios, in ciuda eforturilor organizatorilor, care-au pavat niste alei cu bolovani.

La finalul primei zile, dupa ploaie care ne-a facut zile fripte (see what i did there? :D )

La finalul primei zile, dupa ploaie care ne-a facut zile fripte (see what i did there? 😀 )

Pentru mine a fost prima data cand am participat in prima zi, de obicei eram shefu’ la vata minerala, in zilele 3-4. Nu prea mi-a placut, pentru ca sunt incapabil sa lucrez la inaltime (in ziua 2 am bagat o fisa si am incercat sa lucrez de pe schela, dar a trebuit sa cobor repede 😀 , ca sa nu leashin) asa ca, m-am limitat la a ridica chestii pe casa (fermele sau cum se chemau lemnele alea grele). Nu a fost cea mai productiva activitate, am avut destul de multi timpi morti, plus ca in aceasta zi nu prea ne-am organizat bine la nivel de casa si am fost cei mai intarziati. Ne-a indulcit supararea Adi, care a pus de un mega bograci (un fel de tocanita, din ce mi-am dat seama) asezonat cu niste curaj, curat, de mere 😀 .

THIS! So goooood. (c) Adi Magda

THIS! So goooood. (c) Adi Magda

Oricum, s-a vazut ca a fost pe baza de munca, randurile subtiindu-se semnificativ la petrecerea din prima seara, eu personal am stins lumina pe la un 10 si am sforait la 10 si 10 secunde :))) .

A doua zi a inceput cu soare (ayeees), o mai buna organizare si impartire pe echipe si cu niste carbuni bagati la casa, de am reusit sa nu mai fim ultimii 😀 . Pana-n pranz s-a lucrat frenetic la acoperis si dupa masa unii tot n-am scapat de oroarea si onoarea de-a monta vata minerala (iubirea mea). Oricum, cu alt spor am bobinat, insufletiti de soare si  de voie buna, pana la momentul la care-am strans taraba, un pic mai inainte de vreme, pentru ca ne astepta drumul de 6 ore+ pana acasa.

ziua doi, altfel a mers. (c) Adi Magda

ziua doi, altfel a mers. (c) Adi Magda

In final, unul dintre cele mai faine Big Build-uri la care-am participat. Organizare exemplara, cum eram obisnuit. Nu e usor de transpus in cuvinte atmosfera de la fata locului, bucuria si insufletirea voluntarilor. Cine n-a fost vreodata pe un santier Habitat se poate intreba: „ce tot insista oamenii astia cu voluntari, cand ar putea sa plateasca niste constructori care sa faca treaba mai buna si mai rapida?”. O intrebare legitima, care-si pierde sensul cand ajungi pe santier si vezi cu cata pasiune se munceste. Cand iti recapeti speranta in rasa umana, la vederea efortului dezinteresat pe care-l fac o suta, doua de oameni. Cand te uiti pe site si vezi ca voluntarii de pe platforma au strans 47000 de lei. Cand vezi la fata locului oameni care vin de la mii de kilometrii distanta, de alta nationalitate, alta limba, alta varsta, mentalitate si experienta de viata, muncind cot la cot, purtand aceeasi casca alba, cu ale sale beneficii si obligatii.

Casele, la final de Big Build. (c) Habitat For Humanity

Casele, la final de Big Build. (c) Habitat For Humanity

Asa ca, see u next year, Big Build! You’ve been great!

Inchei prin a multumi:

  • Donatorilor si sustinatorilor, cei numiti pe pagina mea, celor care mi-au donat personal sau care au dat share.
  • Colegilor de drum si casa si pensiune, care au facut participarea mea plina de distractie si voie buna.
  • Lui Adi, pentru organizare si pentru Bograciul pe care i l-am mancat, cred ca nu se astepta sa fim asa de nehaliti :)))) . Si pentru palinca :P.
  • Celor de la Habitat, pentru ocazie, organizare si pasiune.
  • Voua celor ce-ati citit povestea (si ati dat si-un like si share 😀 ).

Dati un like pe facebook-ul Habitat si ramaneti la curent cu alte evenimente de-ale lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *