Controverse lamurite cu stiinta

S-a gatat ieri Turul Frantei, editia 2016, cu victoria fara drept de apel a lui Chris Froome, de la Team Sky. Chiar daca n-au fost mega batai pentru victoria finala, au fost momente interesante. Unul dintre acestea a fost coborarea lui Chris Froome din etapa a 8-a, in care a luat avans fata de pluton. Deosebita a fost pozitia lui, a coborat asezat pe top tube (cadru), in timp ce pedala. O pozitie extrem de periculoasa si fara sa misti pedalele, ce sa mai zicem in varianta „Froome” (nu e primul pro care coboara asa, pozitia s-a mai vazut si la altii). Atat de periculoasa, incat pana si Froome a indrumat pe twitter a nu se repeta/incerca acasa.

(c) www.cyclingweekly.co.uk

Isterie in lume, oare e mai rapida pozitia asta, oare merita riscul? Pe langa uimirea aferenta, cei de la GCN (de care v-am povestit aici) si-au pus mintea (si muschii) la contributie, pentru a afla daca este intr-adevar mai rapida. Concluzia lor a fost ca….nu. Pozitia standard aero a fost mai rapida cu o secunda pe sectorul de coborare analizat. Vedeti mai jos intreaga poveste.

Pe langa GCN, „niste baieti”, profesori de la Universitatea din Eindhoven, au facut chiar un studiu serios, niste simulari prin Computational Fluid Dynamics (CFD) – ni’ nu vreau sa stiu ce e asta 🙂 ), si au ajuns la aceeasi concluzie. Pozitia „lui Froome” este mai putin eficienta decat pozitia aero standard, in sensul in care „ofera” mai multa rezistenta a aerului aka este mai putin aerodinamica (cu 0.6% vs cea standard).

(c) Bert Blocken

Intreg studiul este disponibil aici si este o lectura interesanta, explicata mura-n-gura, pentru cei mai putin ingineri dintre noi.

Chiar daca cele doua echipe de mai sus au ajuns la aceeasi concluzie, lumea pe net’ „e nebuna”, mai toate comentariile zic ca de fapt nu e asa, ca pozitia „Froomey” e cea mai rapida, ca au folosit-o si si-au dominat colegii de pluton.

Cert este ca eu sunt multumit cu cele doua studii, nu voi incerca sa verific personal cum este in realitate. Eu aveam emotii cand luam mana de pe ghidonul cursierei, ce sa mai zic de pozitii aero pe cadru 🙂 🙂 🙂 . Deci, do not try this at home si stay safe&fast pipalz!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *