Cross-country mountain bike: XCM/XCO/UCI… ce e astea? :)

Articolul de fata isi propune sa clarifice in linii mari ce inseamna si cu ce se mananca aria sportiva a mtb-ului Cross-country.

In primul rand, mountain bike-ul ca activitate a aparut prin ’70 cand niste nebuni din America, satui de mers pe sosele, au luat bicicletele si s-au dus pe dealuri sa vada cum e. De aici a evoluat totul, au aparut biciclete specializate, cauciucuri cu crampoane, furci cu suspensie, amortizoare spate, multiple viteze, biciclete de carbon si mai nou, schimbatoare electrice sau suspensie integrata in cadru.

Old days MTB

copyright: clunkers.net

Bineinteles, la scurt timp dupa ce s-au mutat pe drumuri de pamant, oamenii au inceput sa se intreaca, iar competitiile au fost de fapt scena care a facilitat progresul tehnologic. Astfel, MTB-ul Cross-Country a devenit sport olimpic in 1996, iar activitatea la nivel mondial este pastorita de UCI: Uniunea Ciclista Internationala, echivalentul FIFA de la fotbal. Desi mtb-ul este sora mai saraca a curselor pe sosea, in ultimii (~10-20) ani a capatat din ce in ce mai multa atentie din partea forului mondial. Exista trei mari competitii, la castigarea carora aspira cei mai buni ciclisti ai lumii: Cursa olimpica, care are loc in cadrul olimpiadelor de vara, Campionatele lumii, desfasurate in fiecare an intr-o locatie diferita si Cupa Mondiala, ce contine 6-7 etape desfasurate anual, la finele carora se acorda puncte iar cel care aduna cele mai multe la final de sezon devine castigator al Cupei Mondiale din acel an.

Julien Absalon

Julien Absalon, de 6 ori castigator al Cupei Mondiale, ultima data in 2014. imagine: wikipedia.org

Pe plan local activitatea din aceasta ramura sportiva este supervizata de Federatia Romana de Ciclism, care organizeaza in fiecare an Campionatele nationale de sosea, iar la MTB, cele de XCO si XCM. De asemenea, chiar daca nu exista o Cupa nationala pe etape, calendarul curselor organizate sub egida federatiei este foarte cuprinzator, practic, in fiecare weekend exista cel putin 1-2 curse la care sportivii amatori si profesionisti pot participa. Aceste curse se impart si ele in mai multe tipuri, ganditi-va la cursele de alergare: cros, semi-maraton, sprint 100m, etc. Ei bine, cam la fel este si in sportul nostru:

XCO: Cross-Country olimpic, cursa care se organizeaza si la Olimpiada (deh, de acolo si-a tras numele) este una in care participantii parcurg acelasi circuit (in general de 4-6 km) de mai multe (5-8) ori. In general, la nivelul Elite, dureaza aproximativ 1.5h, deci o putem considera latura de sprint a sportului. Avantajul acestor curse este dat de traseul compact, ceea ce permite chiar televizarea lor, fara costuri si eforturi logistice prea mari. Competitii majore: Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale, Cupa Mondiala si Campionatele Nationale.

XCM: Cross-Country Maraton: Cursele de maraton se diferentiaza de cele de mai sus prin distanta si durata. Daca la XCO se parcurg ~20-30 KM, maratoanele incep de la 60 si ajung pana la 200+, in cazul ultramaratoanelor, asa ca, exista si curse pe care castigatorii de la Elite le termina in 9-10 ore. De asemenea, in aceasta categorie intra si cursele pe etape, maratoane de 4-8 zile, in fiecare concurentii avand de parcurs 60-90 de km, cu diferente importante de nivel. Sunt mai greu de televizat, insa se bucura de mediatizare foarte buna (in special in online) si mai ales, volume majore de participantii (mii vs 150-max200 la XCO). Competitii majore: Campionatele Mondiale, UCI Marathon World Series, Campionatele Nationale.

XCE: Cross-Country Eliminator: un concurs cu mai multe manse, in care sunt 4 ciclisti, iar la finalul fiecarei intreceri ultimii 2-3 sunt eliminati, iar castigatorul (si uneori locul 2) avanseaza in faza urmatoare. Un fel de last man standing. Competitii majore: Campionatele Mondiale. Din cate stiu, federatia nu organizeaza Campionate Nationale de XCE, iar concursurile de acest tip sunt mai rare si de obicei, rezervate profesionistilor (cei cu licente Elite).

Incepand din acest an Federatia emite si licente de amatori, pe langa cele Elite, cu scopul de aduce si amatorii in legalitate: detinatorii licentei sunt obligati sa aiba acordul medicului, respectiv asigurare de accidente. Acestia au dreptul sa participe la Campionatele Nationale, sectiunile de amatori.

Nu am putut participa la cel de XCO, insa pe 12 septembrie voi participa la Campionatul National XCM, categoria Amatori 19-29 ani, unde sper sa obtin o clasare cat mai in fata. Este al doilea obiectiv pe sezonul asta, al doilea concurs la care imi doresc sa merg (foarte) bine, dupa TBT Race. Asa ca, #hardwork&dedication for the win! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *