Despre tine si despre ceilalti-oportunitati de voluntariat

Am avut ocazia sa fiu un nedemn reprezentant al Fundatiei Vodafone la niste evenimente interne si de atunci ma intreaba deseori cate-un coleg sau colega „cum pot sa ma implic si eu?”, „unde pot sa fac voluntariat?”, etc?

In primul rand, as insista pe mesajul sloganului Fundatiei Vodafone, „E normal sa facem bine”, unul cu care rezonez 100% si pe care cred ca-l gandeam inainte sa fie formulat de colegii de la fundatie. HA! 🙂 Mai ales dupa ce am avut marea marea sansa sa fiu Voluntar de profesie la Copiii de Cristal, am vazut cat e de normal sa faci bine si cat de mult conteaza orice gest, dar orice gest. Si daca iti ridici ochii din smartphone si te uiti la unul care are nevoie de ajutor, tot e bine, sau macar e un inceput. Si tare bine de simti (pentru ca stiti, nu exista selfless good deed-link catre Friends), dar mai ales, tare bine se simte cel pe care-l ajuti, indiferent cum si cu ce.

Ma rog, dupa aceasta introducere prea lunga, sa va zic si scopul postarii. Este un raspuns timid la intrebarile: ” Cum pot sa ajut?” „Vreau sa ma implic, dar nu stiu unde sa ma duc-idei?”. Pentru ca scena ONG mi-e familiara in Brasov, dar si pentru ca mare parte din cititorii acestei pagini sunt de acolo, vor fi solutii locale, din si pentru Brasov. Imi doresc sa fac centralizari similare si pentru alte orase, asa ca, puteti contribui, fara de griji 🙂 .

2-3 (mbine, de fapt 4) principii pe care eu imi ghidez activitatea de voluntariat:

1. Banii n-aduc fericirea. Sau nu totul e despre bani.

Da, deseori e mai util sa dai bani, dar nu intotdeauna. De exemplu, in familii sarace, unde deseori exista alcoolism si alte probleme, nu e o idee prea buna sa-i ajuti cu bani, care au ca destinatie probabila pet-uri de bere si „jumati” de vodci. La fel, in cazul unui bolnav incurabil, aflat in ingrijire paliativa, nu-l ajuta banii, mai degraba o vorba buna si sa stai un pic cu el.

2. Nu conteaza cat dai, ci bucuria cu care dai.  5-10 lei pentru tine nu inseamna nimic, pentru alt om poate insemna macarea pe o zi. Poate insemna 2 kg de cartofi si o rosie, din care face o tocana pentru copii. Singura masa din ziua aia. Deci nu te gandi vreodata ca dai prea putin, sau ca nu conteaza leul pe care tu l-ai da. Conteaza. Intotdeauna! Si nu doar la bani. Vrei sa ajuti niste copiii dintr-un sat, dar nu prea ai timp? O ora daca stai cu unul si-l ajuti la matematica…. e o ora pe care ai investit-o in altceva decat Netflix si HBO Go, dar o ora nepretuita pentru copilul ala! Si crede-ma, nu o sa fie doar o ora.

3. Copiii mananca si altadata decat de Craciun. Cu alte cuvinte, NU astepta o ocazie speciala sa faci un bine. Cel mai potrivit moment e azi. ACUM.

Nu cred ca e cazul sa detaliez. Cititi articolul de pe link, daca doriti sa aprofundati.

4. Daca esti zugrav sau contabil sau orice, ajuta un ONG cu skill-ul/competenta/know-how-ul tau. O problema grava in multe ong-uri este lipsa specialistilor, a oamenilor competenti, mai ales din cauza resurselor financiare insuficiente. Ai idee despre webdesign si faci un site in 25 de minute? Vezi un ONG care are un site obosit? Ajuta-l sa-l faca mult mai fain. Esti zugrav? Sunt atatea organizatii care lucreaza in conditii insalubre. Sunt atatea gradinite si scoli (mai ales la sate) unde cade tencuiala pe copii. Locuri si ocazii pentru a ajuta sunt suficiente si prea multe, din pacate. Din nou, nu totul este despre bani.

Ok, acum, hai sa vedem, CE si UNDE pot sa fac, daca vreau sa ajut un om din Brasov? Cateva recomandari pe care le stiu personal, din domenii cumva diferite. Lista e deschisa, daca ai alte idei, lasa un comentariu si fac update.

1. Servicii si asistenta Sociala– Copii si tineri cu autism Voluntariat si donatii la Copiii de Cristal. Era firesc sa incep cu prietenii mei de la ACC. Fie ca vrei sa dai bani, fie ca vrei sa ajuti cu o ora din timpul tau, in care sa te joci cu beneficiarii, au nevoie de tine. Similar, daca iti e mai la indemana Codlea, iti recomand sa-i contactezi pe cei de la Fundatia Rafael.

(c) copiiidecristal.ro

(c) copiiidecristal.ro

2. Asistenta medicala si ingrijire paliativa. O zona foarte foarte dureroasa. Hospice. Si am zis tot. Ii cunoasteti prea bine, fiind un exemplu de buna practica. Daca nu ai taria de a lucra direct cu beneficiarii, au foarte multe alte activitati, pentru oricine. Click pe link.

(c) hospice.ro

(c) hospice.ro

3.  Protectia mediului. Domeniu pe care-l cunosc binisor, din vremurile in care lucram pentru 34 Life. Din pacate, nu mai exista, dar avem alternativa: CPNT.  Am participat ca voluntar la ecologizarea Tampei intr-o actiune CPNT cand eram clasa a 11-a, deci acum muuuulti, muuuulti ani 🙂 . Spirit fain, multi tineri, muntomani, oricand m-as intoarce cu placere in mijlocul lor.  As mentiona aici si pe cei de la Floare de Colt Brasov, cumva o organizatie similara cu CNPT.

(c) cpnt.ro

(c) cpnt.ro

4. Implicare in comunitate. Sa zicem ca nu vrei sa te limitezi la un domeniu sau ong anume. Respectiv ai vrea sa ai un impact mai larg in comunitatea ta. Say no more, Fundatia Comunitara Brasov este pentru tine. Tineri voluntari, care implementeaza multe proiecte faine, fiind un catalizator de resurse din comunitate, pentru comunitate.

(c) fundatiacomunitarabrasov.ro

(c) fundatiacomunitarabrasov.ro

5. Protectia animalelor. Animals Need Us– daca-ti plac animalele (si cui nu-i plac?!?), poti sa ai grija de ele, sa le hranesti, sa aduni bani pentru ele. Sau sa le adopti 🙂 🙂 .

(c) ANU

(c) ANU

Dupa cum ziceam, lista e deschisa, am trecut ong-uri pe care le stiu personal si pentru care garantez ca sunt ok. Sariti cu un comentariu si completez cu alte oportunitati unde putem face un bine. De asemenea, chiar as vrea sa fac o lista si pentru Craiova, poate si pentru alte orase.

Daca ti se pare ca am zis prostii, have your say in sectiunea de comentarii. Daca ti se pare ca am zis lucruri adevarate si utile, implica-te intr-unul dintre ong-urile pe care le-am propus si da si un share, ca sa ajunga mesajul si la altcineva.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *