Greii si-au impartit laurii

Profit de weekend-ul liber pentru a trece in revista cei 4 campioni mondiali proaspat incoronati, la cele doua (mari) discipline ale sportului nostru, XCO si XCM. Dupa cum am zis, Campionatul Mondial reprezinta cea mai importanta si prestigioasa cursa anuala de mountain-bike, poate devansata doar de Jocurile Olimpice, care au loc la fiecare 4 ani si doar pentru disciplina XCO. Cei mai buni ciclisti ai lumii s-au batut deci pentru celebrele tricouri „rainbow-stripes”.

Campionatul Mondial Cross-Country Marathon a avut loc in Franta, la Laissac, in ultimul weekend din iunie. Pot zice ca a avut doi invingatori surpriza, atat la masculin, cat si la feminin. La baieti, Alban Lakata, favoritul principal al cursei, campionul mondial din 2015, a terminat doar pe doi, la 19 secunde in spatele lui Tiago Ferreira, portughezul de la Team Protek, intr-o lupta foarte stransa.

(c) -www.velo101.com

(c)www.velo101.com

La feminin, a castigat Jolanda Neff, care se impune de obicei la XCO, mai putin in cursele de maraton. Ea a castigat fara sa isi dea seama, pentru ca atunci cand a trecut linia de sosire credea ca este pe locul 2, in urma Anikai Langvad, din nou, principala favorita, care se afla la conducere cand a gresit traseul, terminand doar pe locul 9. Iata ca se intampla si la case mai mari.

Langvad avea sa se razbune la Cross-Country Olimpic, in recent incheiatele Campionate Mondiale, care au avut loc in Cehia, la Nove Mesto na Morave. Din tura 2 a trecut la conducere si n-a mai fost prinsa de celelalte fete, dominand si obtinand primul ei titlu mondial la XCO, a mai fost in trecut campiona mondiala la maraton.

(c) Annika Langvad Fanpage

(c) Annika Langvad Fanpage

La baieti, lupta s-a dat intre cei trei care domina de 3 ani toate cursele, Schurter, Absalon si Kulhavy, lupta incheiata cu victoria (fara prea mare drept de apel) a lui Nino Schurter.

Daca la maraton nu am avut reprezentanti, la XCO Elite au participat trei romani, din care cel mai bine clasat a fost Tudor Oprea, locul 78, la U23 din cei doi participanti, cel mai bine clasat a fost Vlad Dascalu, locul 56, iar la Juniori, Roberto Burta a incheiat toate tururile, pe locul 71. Aici am avut si cea mai buna reprezentare, nu mai putin de 5 concurenti romani.

Astazi are loc penultima etapa de Cupa Mondiala la XCO, live pe redbull.tv, urmand inca o deplasare, in Canada pentru ultima etapa de Cupa, apoi sa intram pe ultima suta de metri inainte de cea mai importanta competitie a anului, Jocurile Olimpice de la Rio.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *