Introduction to Social Innovation – MOOC

Profitand de perioada prin care am trecut (sau inca trecem) si de un anunt pe care l-am vazut pe Fb privind niste cursuri gratis de la Coursera, am avut ocazia sa fac un curs tare fain, pe care as vrea sa vi-l prezint si recomand si voua.

Becoming a changemaker: Introduction to Social Innovation, conceput si livrat de University of Cape Town, in parteneriat cu RLabs, din Africa de Sud.

Ce inseamna Social Innovation? Dupa cum zic si formatorii: ” We consider social innovation as ordinary people engaging in the active reimagination and transformation of their community or context. ” Se pune mare pret pe inovatie in zilele noastre, se rumega in toate discutiile, prezentarile sau strategiile. Inovatia sociala inseamna de fapt sa te implici in comunitatea ta, rezolvand (sau macar imbunatatind) o situatie/stare de fapt care are consecinte negative asupra unui grup tinta, intr-un mod nou, sau care aduce un aspect de noutate.

(c) Bertha Center- Cape Town University

De ce sa faci acest curs? 

Daca te-ai gandit vreodata ca ai vrea sa faci ceva in si pentru comunitatea ta.

Daca te-ai mahnit vreodata cand ai vazut o problema sociala in comunitatea ta, care afecta oameni, animale, comunitatea in sine.

Daca ai avut tot timpul o idee, o initiativa, dar n-ai stiut de unde s-o apuci.

Daca te-ai saturat de stat pe Netflix 🙂 .

Pe langa abordarea teoretica am apreciat foarte mult la acest curs interactivitatea si exemplele practice, urmarind parcursul RLabs, o initiativa (devenita ONG) dintr-o zona saraca, un ghetou din suburbiile Cape Town-ului, in care locuitorii aveau probleme legate de somaj, abuz de droguri, violenta si saracie. Folosind resurse si oameni din comunitate, pornind de la un calculator la care locuitorii au inceput sa invete sa foloseasca internetul au ajuns la o miscare intercontinentala, cu prezenta in peste 20 de tari si mii de vieti schimbate. Pe parcursul saptamanilor si sesiunilor de curs, conceptele enuntate de profesori sunt examinate practic, pe baza experientei RLabs.

Imi pare rau ca nu am cuvinte mai multe sau mai bune pentru a promova acest curs. Il recomand insa fara nicio retinere, ca fiind un catalizator pentru inovatie sociala, pentru acel ultim push, atunci cand ai o idee buna in minte, dar nu stii cum sau nu poti sa o pornesti/pui in practica. Sa ne fie de folos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *