Merita femeile mai putin decat barbatii?

Scuzati titlul bombastic, demn de „furat” de pe prima pagina a unui tabloid obscur, dar e o intrebare care a circulat pe internetz zilele astea, mai ales dupa ce un dubios de parlamentar european a avut urmatoarea interventie:

Chiar daca ne-am astepta sa nu mai existe astfel de mentalitati in zilele noastre, se pare ca inca mai sunt oameni nebuni si/sau putin retardati care gandesc precum tataia de mai sus.

(c) UCI MEDIA uci.ch

Girls on the podium (c) UCI MEDIA uci.ch

Cert este ca mi-a ridicat un semn de intrebare si mi-a venit in minte review-ul anului avut de Rachel Atherton, cea care a avut sezonul perfect: a castigat toate cursele importante, toate Cupele Mondiale de anul asta + Campionatul Mondial, ceva nemaiauzit. Vizionati video-ul de mai jos pentru a-l vedea descris:

Acum, daca era un barbat care reusea asta, avea cel putin statuie in orasul natal si ce stiu mai ce „token” de apreciere. Nu zic ca nu s-a discutat si apreciat performanta lui Rachel, dar este clar o diferenta intre expunerea rezultatelor sale si cele ale lui Danny Hart, de exemplu, care a dominat si el sezonul la baieti, dar nu l-a avut perfect. Pentru ca nimeni, niciodata nu a reusit sezonul perfect, pana la Rachel.

Desi in ultimii ani s-au facut pasi majori inspre o promovare unitara si echitabila a celor doua ramuri sportive: feminin si masculin, inca exista o diferenta semnificativa si probabil va mai dura un pic pana cand se vor normaliza lucrurile.

Rachel "The Queen" Atherton, Trek Factory Racing (c)UCI MEDIA uci.ch

Rachel „The Queen” Atherton, Trek Factory Racing (c)UCI MEDIA uci.ch

Asa ca, pentru a raspunde la intrebarea initiala, tinand seama ca nu sunt nici pentru discriminarea pozitiva, raspunsul este in mod cert „NU”, e clar ca femeile nu merita mai putin decat barbatii. Mai degraba, in contextul sportului nostru, merita chiar mai mult, pentru ca reusesc sa performeze si sa razbata intr-un sport care pana deunazi era doar masculin, sport in care erau marginalizate, undeva, pe ultima pagina a ziarului, dupa cele 7 pagini dedicate cursei masculine, si primesc mai putina apreciere pentru rezultate care ar face orice bajet sa fie invidios. Nu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *