Razboiul care mi-a salvat viata

Am vacanta o saptamana, asa ca-mi permit sa explorez teritorii care nu-mi apartin, desi am mai facut cel putin o incursiune in aceste tinuturi, aici. (tineam minte ca am facut mai multe, dar nu mai gasesc acum, deh, batranetea).

Asa ca, fara a se vrea o recenzie, imi permit again sa va recomand o carte, care m-a tinut lipit de dansa cateva ore bune, spre enervarea si nedumerirea mai tanarului membru al familiei.

„Razboiul care mi-a salvat viata”, de Kimberly Brubaker Bradley, este, dupa cum o descrie cineva pe wikipedia „a 2015 children’s middle grade historical book„, adica o carte cu referinte istorice, pentru copchii de gimnaziu (acum se explica de ce am citit-o asa de usor 😀 😀 😀 😀 ). Subiectul este insa unul cat se poate de serios. Povestea incepe intr-un apartament sarac din Londra anului ’39, unde personajul principal, Ada Smith, isi traieste copilaria, izolata de restul lumii, din cauza mamei sale abuzive, care o condamna la izolare din cauza unui defect congenital la picior, care o impiedica sa mearga.

RCMSV

Coperta cartii (c)Editura Arthur

Intriga starneste in cititor compansiune si oleac’ de furie, suficient cat sa te faca sa dai pagina mai departe, in speranta ca Binili’ Invinge (cum zice la radio). Schimbarea are loc in viata celor doi protagonisti (pentru ca Ada avea si un frate mai mic, Jamie, de care avea grija) atunci cand incepe razboiul si sunt evacuati din Londra, alaturi de ceilalti copii, de teama probabilelor bombardamente- cu mentiunea ca Ada a fugit de acasa, de fapt, ea neaparand pe listele guvernului. Fiind foarte rapciugosi, nu sunt primiti prea bine (aka deloc) de familiile unui sat din Kent, fiind alocati cu forta in casa unei domnisoare in varsta, Susan, unde isi vor incepe noua viata.

Chiar daca pare finalul de „au trait fericiti pana la adanci batraneti”, nu e cazul, pentru ca primejdiile razboiului si amenintarea intoarcerii mamei razbunatoare planeaza asupra celor doi frati si a „noii lor mame” (la fel ca faimoasele Stuka naziste, care isi vor face neintarziat aparitia in carte).

titlu

(c)Editura Arthur

I say no more, scopul acestui post fiind acela de-a va starni curiozitatea pentru o lectura usoara, dar totusi grea, din cauza incarcaturii emotionale pe care o starneste in cititor . Ce zici, @Lena Citeste, merge aceasta incheiere poetica?

Cartea se gaseste la Editura Arthur, aici sau daca aveti acces la Bookster, aici. Dupa ce-o cititi, lasati un comentariu, daca v-a placut 🙂 .

One thought on “Razboiul care mi-a salvat viata

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *