Rides, not Ritalin

ADHD-ul in randul copiiilor este o problema grava in zilele noastre,  „ajutata” de tehnologia care ne inconjoara: tablete, smartphones, ecrane peste tot. Pentru copiii foarte mici (sub 3 ani) este extrem de daunator contactul cu ecranul, din motive explicate si rasexplicate de cercetatori. Dauneaza dezvoltarii creierului prin inducerea unei stari de semi-hipnoza, in care undele alfa domina, lipseste interactiunea creierului cu mediul, este doar bombardat de efectele tehnice emise de ecran. Deficitul de atentie este o consecinta (mai ales) a contactului cu ecranul, iar statisticile sunt de-a dreptul ingrozitoare.

In infograficul de mai jos aveti cateva date din America, insa ele sunt similare in toate tarile dezvoltate, si, din pacate, sunt in continua evolutie negativa si in Romania.  Eu as remarca doar atat: in State, se prescrie Ritalin (un drog foarte puternic) copiiilor, pentru a calma simptomele ADHD, pentru a-i ajuta sa se concentreze la scoala. Iar procentul de retete emise este in crestere cu 26% vs 2007.

Fundatia Specialized implementeaza un program care inlocuieste medicamentul cu mersul pe bicicleta, cu rezultate uimitoare. Prin studiul pe care ei l-au facut, au demostrat ca activitatea fizica ajuta pe toate fronturile copiii suferinzi de ADHD. Connor, copilul din videoclip, explica cel mai bine :).

Asa ca, incurajati-va copilul (sau pe copilul prietenilor vostri) sa iasa din casa, sa se dea cu bitza, sa alerge, sa nu mai stea la TV, sa nu mai joace zi-lumina Counter Strike, sa faca lucruri care sa-i provoce creierul si inteligenta, sa nu devina o victima a ecranului, de orice tip. Si asta nu e suficient, iesiti si voi cu el, fiti un exemplu pozitiv, pentru ca el va vede ca un model, vrea sa fie ca voi… asa ca, degeaba ii tineti teoria chibritului daca voi (myself included) stati toata ziua cu telefonul in mana, respectiv lipiti de TV.

Informatii suplimentare:

Click aici pentru a accesa pagina Fundatiei Specialized, unde sunt toate datele legate de studiul si programul lor.

Click aici pentru a vedea cum a fost in vara, cand am pedalat alaturi de copiii cu autism, de la Copiii de Cristal, o actiune foarte utila pentru ei, pe care este necesar sa o repetam.

Click aici pentru a afla mai multe detalii despre influenta tv-ului in dezvoltarea copiilor, respectiv pentru informatii suplimentare legat de deficitul de atentie.

ADHD_Inforgraphic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *