Teach for Romania: ai ceva de oferit, just do it!

Atunci cand ma implic  in diverse actiuni de voluntariat sau activitati ale unor ong-uri, ma bazaie o chestie, sau ma rog, ma gandesc deseori la intrebarea:  „care este impactul unei initiative sau al activitatii ong-ului in viata beneficiarului?” Mai specific, daca produce o schimbare pe termen scurt, mediu sau lung. Cred ca trebuie sa existe un echilibru si mai cred ca e loc „pe piata” pentru toata lumea. Atat oameni/organizatii care se uita pe termen lung, din zona chiar de lobby legal, de campanii de constientizare, etc., dar si cei/cele care intervin rapid, in situatii de criza, cu alimente, medicamente sau asistenta medicala de urgenta. Si nu cred ca se poate spune care tip de initiativa sau proiect sau ajutor e mai bun sau mai de impact. Unu’ fara altul nu se poate. Degeaba vii cu un cadru legal minunat, cand omul moare de foame. Si la fel, degeaba (nu degeaba, dar intelegeti unde bat) ii dai omului de mancare, daca el tot nu are ce munci sau locuieste pe strazi.

Cu toate acestea, parca am plecat mai linistit dupa actiuni de voluntariat care aveau bataie pe termen lung (primul exemplu la care ma gandesc este o actiune de tip constructie de case la Habitat For Humanity, care rezolva o problema definitiv, producand o schimbare concreta si de (maxima) durata in viata beneficiarilor). Am plecat mai linistit pentru ca stiam ca daca ma intorc peste o luna, pentru doua, nu i-as fi gasit iar flamanzi, sau dormind pe jos, sau stand pe intuneric si fara caldura.

Acestea fiind spuse, bineinteles ca-mi face mare placere sa va aduc in atentie ca cei de la Teach for Romania au extins termenul de aplicatie pentru selectia profesorilor, sau mai bine zis: liderilor transformationali in educatie, dupa cum ii denumesc ei, pana pe 11 aprilie. Practic, timp de 2 ani ai ocazia sa fii profesor intr-o comunitate vulnerabila din tara. Adica sa ai o contributie in educatia unor copii. Mai exact, sa aduci o schimbare in viata lor, pentru ca stim ca asta e un punct nevralgic in tara noastra: educatia. De la educatie pleaca totul si doar prin educatie se poate rezolva.

„Teach for Romania este o organizatie non-guvernamentala, parte din reteaua globala Teach for All, care cauta si pregateste oameni valorosi, cu sau fara experienta anterioara de predare, pentru a deveni profesori in invatamantul de stat, pentru copiii din medii vulnerabile.”

(c) Teach for Romania- judetele unde actioneaza profesorii TfR

(c) Teach for Romania- judetele unde actioneaza profesorii TfR

„Invatatorii si profesorii Teach for Romania sunt sprijiniti de catre organizatia noastra sa devina lideri transformationali în educatia din Romania, pe intreaga durata a programului, dar si dupa aceea, prin intermediul retelei de alumni atat la nivel national, cat si international.”

(c) Teach For Romania

(c) Teach for Romania

Am mai tot povestit cum mi-a influentat viata programul Voluntar de profesie, ca am lucrat timp de 9 luni pentru Copiii de Cristal, cu tinerii si copiii cu autism si alte tulburari asociate. Cu siguranta doi ani in care sa ajuti niste copii mici va fi o experienta si mai incarcata de satisfactie, bucurie si impliniri. Oamenii de la TfR spun ca un stagiu de profesor la ei e asemanator unui MBA de top, imi permit sa-i contrazic, desi n-am facut niciun MBA. Cred ca este o experienta care schimba vieti. Ale copiilor, dar si a le profesilor. Ceea ce va doresc si voua! Asa ca, pune mana si te inscrie!

Inscriere aici.  Testimoniale si povesti din anii trecuti, aici. Termenul de iscriere este 11 aprilie.

Sharing is caring!

PS: Update pentru 2019, link-ul pentru inscriere este aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *