Test the best, hmmm…da

Am mai zis ca imi place foarte mult bicicleta pe care concurez acum, Cube LTD 29 SL, modelul de top din aluminiu al producatorului german, care m-a impresionat atunci cand am facut trecerea de la vechiul Cross GRX8.

Specialized Romania, prin dealerul ProBike, a organizat in weekend o sesiune de teste, intitulata „Test the Best”. Am ales sa testez un hardtail de carbon, celebrul Stumpjumper, varianta EXPERT CARBON 29.

copyright specialized.com

copyright specialized.com

Bineinteles, nu exista termen de comparatie intre modelul testat si bicicleta actuala, fiind din game diferite, in primul rand, carbon vs aluminiu, apoi, componente high-end vs low to medium-end, diferenta reflectata si de pret:  Stumpjumer-ul fiind de aproape 4 ori mai scumpa decat LTD-ul SL.

Totusi, aleg sa o prezint in paralel, pentru a evidentia diferentele pe care le-am simtit, in scurta tura de test pe care am facut-o: sectiune din traseul Bike Race: urcare pe drumul vechi, traversarea partiei Bradu de la Cariera si coborare pe o poteca, presarata cu ceva radacini.

Diferentele majore:

Agilitate: Atat atunci cand pleci de pe loc, simti o diferenta semnificativa la acceleratie- cand apesi pedala raspunde mult mai repede. Diferenta se simte mai ales pe coborare: reactioneaza mult mai bine la schimbarile de directie, chiar si pe teren mai accidentat.

Stabilitate: Pe respectivele radacini, „Cubul” a topait foarte tare in concurs. Ei bine, Stumpjumper-ul a stat lipit de pamant pe acelasi traseu, atat fata (cu furca minunata RockShox SID cu Brain), dar mai ales spatele. Ambele m-au impresionat. Nu am avut niciun moment de ezitare, in care sa simt ca nu am roata pe pamant si ca nu pot accelera sau frana.

In rest, m-au mai impresionat:

Greutatea bicicletei: care cred ca a contribuit major la diferentele de mai sus si la impresia generala. Nu scria exact cat avea, dar cred ca avea spre 10 kg.

Echiparea:

Furca: fara cusur, sper ca i-au dat multi bani celui care a inventat suspensia asta cu Brain, care in doua cuvinte: gandeste singura, combina inputul de la rider + caracteristicile terenului  pentru a se adapta si pentru a raspunde in cel mai bun mod posibil. 11693057_10152956469038085_566139415_n

Schimbatorul XTR: gama celebra de la Shimano, a schimbat in sarcina, fara sa clipeasca. Al meu XT de pe spate…plange si se chinuie intr-un scenariu similar.

Pozitia pe bicicleta: nu mi s-a parut asa de mare diferenta vs pozitia de pe Cube, poate o idee mai confortabila, insa am mers destul de putin, nu am avut timp sa evaluez cum se simte dupa 2-3 ore de mers.

In concluzie, da….

Daca bicicleta Cube pot sa zic ca-mi este pe masura abilitatilor, o bicicleta de acest tip mi-ar completa lipsurile si m-ar motiva si provoca sa devin la fel de bun ca ea. Ar contribui la o viteza superioara pe urcari, dar mi-ar da un imbold mai ales pe coborari, prin toate punctele forte pe care le-am mentionat mai sus.

Asa ca, acest test mi-a aratat cam care-i limita superioara, unde este punctul in care poti sa zici ca mai mult nu prea merita (chiar daca exista), dar mai ales, mi-a aratat ca intr-adevar, The Best…pare a fi the Best si ca desi bulanul (aka antrenamentul si pregatirea) bate echipamentul, acesta din urma poate pune acoperisul potrivit peste fundatia si zidurile pe care le-ai construit pe latura fizica. Zic doar ca pare a fi the Best pentru ca mai sunt modele similare de la alti producatori, care tot asa zic, ca sunt the best. Pana nu le incerc, nu pot sa bag mana in foc…..insa, Specialized Stumpjumper este o bicicleta perfecta, pe care mi-as dori sa o „cunosc” de aproape si sa devina partenera mea de concurs.

Totusi, as vrea sa testez un model similar de la Cube, producator de care m-am atasat. Un Cube Elite C68 Pro, la putin peste jumatate din pretul celei testate, respectiv varianta de top C68 SL 29, folosita in Cupa Mondiala, de echipa oficiala a producatorului, la un pret similar cu Specialized-ul pe care l-am testat: Ce ziceti, PlayBike sau BikeXpert?

617450_light

Elite C68 SL 29

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *