The difference between winning and succeeding

Cu acest post, intru pe un teren minat 🙂 . Care-i diferenta intre a castiga si a avea succes?

„Nenea” de mai jos este John Wooden, cel poreclit „Coach”, si este cunoscut ca fiind cel mai de succes antrenor din baschetul american la nivel de colegii (10 titluri cu UCLA in 12 ani, din care 7 consecutive, in conditiile in care sunt foarte putine echipe care au castigat doua la rand) si unul dintre cei mai admirati antrenori din istoria sportului. Va invit sa-l ascultati, in timp ce-si expune parerea privind diferenta dintre a castiga si a avea succes.

Mi-a mers la suflet definitia pe care o propune succesului si trebuie sa recunosc ca sunt de acord 100%. Succesul nu inseamna sa termini pe primul loc, ci inseamna sa iti atingi potentialul maxim. Obtinerea primului loc depinde de foarte multi factori: concurenta din ziua respectiva, conditia fizica din acel moment, traseul care ti se potriveste mai mult sau mai putin, etc. Atingerea potentialului maxim (ajustat in functie de factorii de mai sus) reprezinta o masuratoare mai corecta, mai obiectiva (paradoxal, desi este o auto-evaluare, deci subiectiva 🙂 ).

Toti cei care au participat la un concurs de bicicleta, de alergare, chiar si cei care rezolva o sarcina provocatoare/dificila (care nu are legatura cu sportul) stiu sentimentul de satisfactie pe care il ai atunci cand ajungi la final (chiar si pe ultimul loc), cand iti e clar ca a fost dificil, ca era foarte usor sa te opresti, sa renunti, sa zici ca e imposibil, dar ca totusi, ai fost puternic, mental- chiar daca fizic ai ajuns la limita, si ca ai reusit sa „invingi”.

Acum imi explic foarte usor de ce sunt de acord cu John Wooden: am facut un curs anul trecut, PCM (Process Communication Model), care defineste 6 tipuri de personalitate. Ei bine, eu ma incadrez la Persister= persoana care percepe lumea in valori, care tine la principii si la credintele personale. Pentru persisteri, conteaza mai mult faptul ca ai facut tot ce-ai putut, ca ai dat maxim, decat daca ai castigat sau nu.

Asta nu inseamna ca nu ma voi bucura daca si cand o sa ajung sa iau si locuri pe podium, insa nici nu inseamna ca nu o sa fiu extrem de satisfacut si bucuros de fiecare data cand ajung la final si stiu ca am dat tot ce am avut mai bun, indiferent daca plec acasa cu o medalie de finisher sau cu o cupa/medalie pe care scrie locul 1,2,3…

Asa ca: #hardwork&dedication ca sa ajung sa ridic nivelul maxim cat mai aproape de maximul posibil :).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *