Voluntar in Malawi, what?

Ii stiti, sper, pe cei de la Habitat For Humanity, nu? Daca nu, bagati o geana pe site-ul lor.  Ei bine, au lansat un call-up  pentru voluntariat, in Malawi. 

Ce ma? Malawi? Ce-i aia? 28514503_10155703369192599_294493139652011802_o

Pai, e o tara in Africa sub-sahariana, in care saracia e peste tot. Dupa cum zic si cei de la Habitat: „in mica tara din inima Africii, 89% din locuitori sunt nevoiti sa se descurce cu mai putin de 2 dolari pe zi. ” adica vreo 60 de dolari pe luna, adica vreo 300 de lei, sau cat vine 🙁 .

din 2008, primul santier Habitat pe care-am fost (foto: Fundatia Vodafone)

din 2008, primul santier Habitat pe care-am fost (foto: Fundatia Vodafone)

Mi se pare o oportunitate extraordinara si va incurajez sa luati in considerare experienta din 3 motive:

  • Pentru ca e fain si merita. Numa’ cine n-a fost pe un santier de la Habitat nu stie cat de fain e. Prima actiune de voluntariat cu Fundatia Vodafone la care am participat a fost la Cluj, pe santierul Habitat. 10 case am facut atunci si m-a muscat microbul voluntariatului, definitiv. Mi-a schimbat viata, la propriu. Plus ca pe bucuria din ochii acelor copiii, care si-au luat casa noua in primire, nu o pot descrie in cuvinte, dar o tin minte, si acum, dupa 10 ani aproape. Si bucuria mea (si a celor 349 voluntari cu care am fost la Cluj) a fost aproape la fel de mare. Ceea ce va doresc si voua.
  • Pentru ca Habitat are particularitatea (fata de alte ong-uri) de a face o schimbare importanta si de durata pentru beneficiarii sai. „II invata sa pescuiasca, nu le da peste”. Adreseaza nevoia- primara as zice- unei locuinte decente si stabile, practic, asigura un nou start in viata pentru familia beneficiara. Adica… efectiv faci diferenta pentru oamenii care vor locui in casa respectiva. Mai multe detalii despre cum lucreaza Habitat, pe site-ul lor, sau intreaba-ma in sectiunea de comentarii.
  • Pentru ca pleci tu si te intorci alt OM. Stiti ca am fost voluntar de profesie, 9 luni. Chiar m-am intors alt om. Una’ e sa faci voluntariat o zi, sau o donatie, sau ceva izolat. Alta e sa vezi si sa lucrezi si sa traiesti cu un grup de oameni vulnerabili o perioada mai lunga. Sa vezi ce inseamna sa ai probleme. Sa vezi ce inseamna sa te lupti cu suferinta, cu indiferenta, cu saracia, cu probleme de sanatate. Bag mana in foc (daca aveti o bricheta), ca daca plecati voluntar aici, va intoarceti alt om. Unul mult mult mai bun.

De ce sa plec in Malawi, cand pot sa fac voluntariat si bine in Romania? O intrebare buna. Si in Romania e saracie, si in Romania e MULTA saracie. Nu zic ca tre’ sa pleci in campania asta, ca sa faci bine. La fel de bine poti dona pentru Habitat si te poti implica in activitatile Habitat For Humanity Romania.  Fa-o. Fa-o ca e mare nevoie de tine.

Imagine pe care-am vazut-o de la fata locului, nici nu mai stiu de cate ori (foto: Fundatia Vodafone)

Imagine pe care-am vazut-o de la fata locului, nici nu mai stiu de cate ori (foto: Fundatia Vodafone)

Totusi, as zice sa pleci in Malawi pentru experienta in sine, pentru a vedea cum e in lume, pentru a vedea ce inseamna si cum e sa ai DOAR saracie in jur. Tot satul tau sa fie sarac, nu doar 3-4 case, la marginea satului, ca in Romania. Sau, mai bine zis, toate satele sa fie la fel. Iti recomand sa pleci mai ales pentru a te intoarce alt om, mai puternic si mai dornic de a ajuta in Romania. Asa ca, pune mana si cere detalii, inscrie-te, aduna-ti banii necesari pentru a pleca si sustine apoi si activitatile si campaniile Habitat din Romania.

Detalii despre campanie, aici: http://www.habitat.ro/malawi/.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *